Mosjon og muskler

Ikke helt Odalen rundt

Jeg er en ganske fersk el-syklist og flere har spurt om det er trening i å sykle med batterihjelp. Det første svaret har vært at jeg i hvert fall sykler lenger enn før. Men det gjelder også å bli kjent med hvordan sykkelen virker.

Ikke helt Odalen rundt

På en el-sykkeltur fra Slåstad til Kalvhella ved Austvatn syns jeg det var litt tungt i oppoverbakkene. Jeg brukte giret for å gjøre det lettere, men det hjalp ikke så mye. Så lærte jeg at den lille skjermen på styret har fire streker. Min skjerm viste en strek. Ved å plusse på til to, tre eller fire streker, gikk bakkene unna som en lek. Så det var en artig oppdagelse! Det betyr at jeg kan velge hvor hard sykkelturen skal være.

Det er 16 kilometer hjemmefra og til Kalvhella langs østsiden av Storsjøen og mesteparten av veien er med asfalt. Strekningen har ikke sykkelvei, dessverre. Og selv på en søndag, var det en god del biltrafikk i begge retninger. På lange rette strekninger kjørte mange av dem veldig fort, det opplevdes ubehagelig. Tur-retur møtte vi til sammen 11 andre syklister, et par og ni proffsyklister i følge. Det er ikke mange. Statens vegvesen har et fareskilt med syklist, nummer: «144 SYKLENDE». Men det varsler kun om steder der syklende ofte krysser eller kjører ut på veien. Mangler det skilt som gjelder syklende langs veiene?

Turen går etter Storsjøveien forbi Rønningen, der Slåstad kjoleforretning en gang lå, og nedlagte Betania bedehus. Videre forbi krysset som kalles «Glade hjørnet», og til samfunnshuset Slåstadsæter skule. Der er det blitt fantastisk utsikt over Storsjøen, skogen som hindret utsikten er hogd, fordi hyttefeltet Svingen Vest er under bygging. Litt lenger bort går veien forbi nok et nedlagt bedehus og en nedlagt butikk, som begge er bolighus i dag. Etter en lang nedoverbakke krysser veien kommunegrensa mellom Sør-Odal og Nord-Odal, før veien går en slak oppoverbakke til «Odølingen hyttegrend, syd og nord». Hyttefeltet er oppkalt etter båten «MS Odølingen» som fraktet folk og fe mellom Skarnes og Nord-Odal, fra Glomma, opp Oppstadåa og over Storsjøen fra 1905 til 1926.

Målet for turen er Austvatn, der den tidligere matbutikken i dag huser en frisør og møtestedet «Øssvatn vel og bra». Der svinger vi en tur nedom Kalvhella båt- og badeplass, med flott utsyn over hele Storsjøen.

Hjemturen er like lang, men i Karihagavika sør for Odølingen hyttegrend ligger «Garasjen Pub», et koselig sted som, når det er åpent, serverer god mat og godt drikke. Men nå var det dessverre stengt. Medbragt mat og drikke anbefales for turen! Det ble ikke helt Odalen rundt denne gangen, men det blir det senere i sommer.

Fint å sykle til Oppstadbakken

29. juni 2021

Det er fint å sykle fra Slåstad til Oppstadbakken. Som unge gjorde jeg det ofte. Nå er veien asfaltert, det var den ikke da. Det er heller ikke så mye biltrafikk. Likevel gjelder det å passe seg, særlig i svingene der det kan være litt uoversiktlig.

Gå til toppen